KÄRLEK

25 maj 2009

Den med den hemmagjorda saften

Nu kom det Svante...
Svante som är den enda som följer denna blogg (Stort tack till Svante) frågade om det skulle komma något blogginlägg om min saft. Så nu skriver jag ett. =) 

Jag har alltså gjort eget saft av lite svartvinbärsblad som finns utanför vår port. Det var så lätt och så blev saften såååå god. Det är en saft som min mamma har gjort mycket under min uppväxt och hon har fått den från mormor, så den går i arv kan man ju säga. Tänkte då även att ni/du som nu faktiskt mot förmodan läser denna blogg ska få äran att få receptet på denna enkla saft. =) 

Det som behövs är: 
3 liter väl packade svartvinbärsblad
3 citroner, skurna i tunna skivor
1, 5 liter kokande vatten
60-70 gram citronsyra
2 liter socker (ja vet det är skrämmande hur mycket socker det är i saft....)

Du gör:
Plockar bladen. Sköljer av dem så smuts försvinner. Blanda allt detta, utom sockret, i en STOOOR bunke. 
Låt detta stå i 4-5 dygn, på en balkong, eller annan sval plats. 
Rör i sockret tills det har smält, det kan ta en stund men inte en evighet.. ;)
Häll upp saften i rena flaskor.
Saften spädes sedan med ungefär 1/5 saft och resten vatten.

Ser kanske jobbigt ut, men det var det inte. Det tog kanske en timme att plocka blad, vilket går snabbare om man skrapar ihop några vänner att hjälpa till. ;) Sen tog det kanske 20 minuter att få ner det i bunken (högst 20 minuter). Och det kanske tog 20 minuter att röra ut socker och sen 10 minuter att få ner det i flaskor. Så vad tar det? HÖGST 2 timmar av ditt liv om du gör allt jobb själv. Och vad får du? En jättegod och billig och hemmagjord saft!!! Den är ju ännu godare att dricka något man lyckats göra själv. Eller hur? 

1 kommentar: